joi, 5 august 2010

Metode de inmultire - Marcotajul


Marcotajul, la fel ca si butasirea, este o metoda de inmultire prin care dintr-o planta mama se obtin plante identice cu aceasta.

Spre deosebire insa de butasire, care presupune mai intai detasarea unor fragmente si apoi inradacinarea lor fie in apa, fie direct in sol, in cazul marcotajului detasarea fragmentelor are loc de abia dupa inradacinare. Deoarece inradacinarea are loc in timp ce tulpina se afla atasata de planta mama, beneficiind astfel de substantele ei nutritive, fenomenul se produce mult mai rapid ca in cazul unui butas. Dupa doar 6 saptamani, planta poate fi taiata si plantata seprat.

Tipuri de marcotaje:
Marcotajul terestru presupune intinderea tulpinii pe pamnant si ingroparea unei regiuni de 10 - 20 cm, regiune in care tulpina va forma radacini si lastari. dupa 6 saptamani, tulpina este sectinata la 30 cm de locul unde au aparut lastarii, si astfel se obtine o noua planta.
Marcotajul prin musuroire se face in cazul plantelor cu tulpini pitice. Prin musuruire la baza tulpinii se obtin lastari inradacinati care apoi pot fi detasati cu usurinta si plantati.
Marcotajul aerian se face la plantele cu tulpini inalte care nu pot fi coborate pe pamant. In acest caz, in zona tulpinii unde se doreste aparitia unui lastar inradacinat se fixeaza o cantitate de pamant umezit, cu ajutorul unei folii transparente din plastic, strans fixata la ambele capete. pentru a stimula aparitia de radacini si lastari, de regula in regiunea respectiva se face o incizie si, eventual, se trateaza cu fitihormoni (radistim).


Marcotaj aerian la o tufa de gutui japonez

  • Se aleg ramuri cu diametrul de cca. 3 cm.
  • Cu un cutit bine ascutit si dezinfectat se face o incizie circulara de aproximativ 2 cm a scoartei.
  • Cu ajutorul unui cleste se face un inel din sarma de cupru pozitionat la jumatatea inciziei  si care are rolul de a opri refacerea scoartei indepartate.
  • Pentru a stimula aparitia de radacini zona respectiva se trateaza cu fitihormoni (radistim).
  • Portiunea sectionata se acopera cu un manson de plastic in care se pune un substrat umed bine drenat. Culoarea mansonului este de preferat sa fie inchisa pentru a evita uscarea substratului.
  • Pentru a uda pamantul din manson se poate folosi o siringa.
  • Dupa mai multe luni, cand apar noile radacini la nivelul portiunii sectionate, se detaseaza ramura de sub manson obtinandu-se noua planta. 

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu