duminică, 8 august 2010

Gard viu cu frunzis auriu


 


DENUMIRE STIINTIFICA: Euonymus japonicus aureus

DENUMIRE POPULARA: Gard viu cu frunzis auriu

FAMILIE: Celastraceae

ORIGINE: Japonia, China, Estul Asiei

DESCRIERE PLANTA
Planta perena cu crestere arbustiva medie, cu port drept, dezvolta ramuri suple dar viguroase, imbracate cu frunze lucioase, de 4-7 cm lungime, de forma lanceolata si aspect pielos. Euonymus Aureus se distinge fata de varietatea comuna de Euonymys japonicus, prin combinatia de culori intense verde cu galben-auriu a frunzelor.

Conditii de ingrijire/cultivare: Intrucat nu este pretentios la conditiile de mediu din tara noastra, a fost aclimatizat cu succes si il putem admira in multe parcuri sau gradini, fie ca tufe individuale, fie sub forma de gard viu.
Iubeste lumina, care il ajuta sa dezvolte un frunzis foarte frumos, cu culori intense si un galben pronuntat dar se acomodeaza usor si la locatii semiumbrite. Cantitatea de lumina primita influenteaza pozitiv variegatia frunzelor.
Desi rezista atat la arsita cat si la iernile geroase din tara noastra, creste cel mai bine la temperaturi moderate, cuprinse intre 10 si 26 grade Celsius. In zonele cu ierni blande isi pastreaza frunzisul decorativ chiar si in acest anotimp, dar sub limita de minus 15 grade, radacinile risca sa inghete.
Are nevoie de multa apa doar in perioada caniculara, cand o udare la 2-3 zile este necesara pentru mentinerea frumoasa a frunzisului. In restul anului, se va uda saptamanal, exceptie facand iarna cand udarile trebuie reduse foarte mult.

Umiditatea atmosferica este un atu in obtinerea unui frunzis bogat si sanatos, dar Euonymus japonicus se adapteaza cu usurinta si locatiilor cu aer uscat. Va trebui totusi, ca pe perioada verii sa-l stropiti din cand in cand cu apa, pentru a-l feri de atacul paianjenilor rosii.
Nu ridica pretentii in privinta substratului de cultivare, asa ca il puteti planta aproape oriunde in gradina dumneavoastra. Veti fi totusi atenti ca solul sa nu musteasca de apa, pentru a nu-i putrezi radacinile.
Dupa cum nu este pretentios cu substratul in care este cultivat, la fel nu va emite cerinte nici in privinta fertilizarii. In cazuri rare, la exemplarele cultivate in ghivece, se accepta folosirea unor ingrasaminte pentru plante verzi si doar in concentratii slabe, aplicate la interval de cca 3 saptamani.

Inflorirea se produce arareori la plantele cultivate in ghivece, si este nesemnificativa. Florile de culoare alba, sunt mici, au forma stelata si apar la inceputul verii.

Inmultirea se produce cel mai adesea prin separarea tufelor si a puietilor aparuti la radacina. Se mai poate inmulti si prin butasirea lastarilor terminali. Lastarii astfel prelevati se vor planta pe substrat de turba cu adaos de nisip, in conditii controlate de caldura si umiditate. Puietii vor fi transplantati in gradina numai dupa ce formeaza radacini viguroase.

Trucuri si sfaturi speciale: Daca doriti sa-l mentineti sub forma de gard viu, va trebui sa-l tundeti, in fiecare primavara, la nivelul dorit, intrucat, daca este lasat sa creasca necontrolat, Euonymus japonicus Aureus poate ajunge pana la 2-3 m inaltime.

Specii si varietati: E. fortunei, E. alatus, E. atropurpureus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu