sâmbătă, 7 august 2010

Gutui japonez






DENUMIRE STIINTIFICA: Chaenomeles japonica

DENUMIRE POPULARA: Gutui japonez

FAMILIE: Rosaceae

DESCRIERE PLANTA
Tip de planta: arbust tufos, cu ramuri spinoase.  
Dimensiuni: atinge inaltimea de 1-1,5 m. 
Frunzele: verde-inchis, lucioase, pieloase, forma: ovate, crenat-serate. 
Florile: foarte decorative, divers colorate (albe, roz, rosii, crem), pe tipul 5, infloreste primavara devreme (martie-aprilie).  
Fructele: fruct fals, poama, de forma globuloasa si consistenta tare.  
Inmultire: seminte, marcotaj, despartirea tufei, altoire. 
Seminte: toamna sau primavara, cu seminte stratificate in timpul iernii. 
Marcotaj: musuroirea puilor din jurul plantei mama, urmata de separare toamna, dupa inradacinare. Despartirea tufei: se realizeaza primavara, prin separarea puilor care au radacini formate  
Altoirea: in ochi dormind, in luna august, pe puietii de gutui obisnuit  

Conditii de cultivare
Solul: desi se poate cultiva in orice tip de sol, prefera substratul cu pH usor acid (corectat prin adaugarea turbei sau acelor de conifere).
Expunerea: soare sau umbra partiala, dar pentru a inflori frumos are nevoie de soare cateva ore/zi.
Temperatura: rezistent la inghet.
Umiditatea/apa: rezistent la seceta.

Sfaturi de ingrijire: necesita taierea severa dupa inflorire, pentru ca florile apar pe ramurile tinere formate vara.

Boli si daunatori: paduchele de San Jose il poate ataca, mai ales cand este cultivat in apropierea pomilor fructiferi. 

Specii si varietati: Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa, Chaenomeles superba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu