joi, 29 iulie 2010

Rodie







DENUMIRE STIINTIFICA: Punica granatum 

DENUMIRE POPULARA: Rodie

FAMILIE: Lythraceae 

ORIGINE: Iran (vechea Persie), foarte raspandita in regiunile mediteraneene, India Orientala, regiunile nordice ale Africii, America de Nord (California si Arizona). 

DESCRIERE PLANTA 
Rodia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, cultivarea ei datand din anii 1000 i.e.n. Este un arbust foarte ramificat cu aspect de tufa care poate atinge o inaltime de peste 2,5m in tarile de origine si regiunile mediteraneene. In conditiile tarii noastre ajunge la inaltimea de 2m daca este plantata in gradina (in S-SV-ul tarii si cu protejare iarna mai ales in primii ani) in ghiveci inaltimea atinsa este in jur de 0,6 m.
Frunzele plantei sunt lanceolate, mici, dimensiunea lor fiind de 3-5 cm imbracand frumos ramurile. Verdele frunzelor este intens, crud.
Florile apar inca din anul 2 de viata au un aspect extrem de delicat si diafan. Asemanatoare unor clopotei rosii-portocalii, florile de rodie apar in varfurile tinere ale plantei dand senzatia unui bradut impodobit. Petalele sunt usor gofrate.
Fructele au o forma speciala, rotunda spre hexagonala terminate cu o mica codita stelata. Dimensiunea lor variind in functie de marimea plantei si conditiile in care este crescuta. In conditii de apartament fructele au dimensiunea de circa 4 cm diametru, in mediul natural, pot atinge 9-12 cm. Coaja fructelor este groasa usor lemnificata si adaposteste pulpa de culoare rosu singeriu transparenta, in care sunt imbracate semintele, separate intre ele prin membrane. Gustul este dulce-acrisor usor astringent. rodia fructifica din anul 2-3 de viata.
Rodia este un arbust elegant din toate punctele de vedere, al plantei in sine, al florilor delicate si diafane si nu in ultimul rand al fructelor. 

Perioada de inflorire: vara (mai-august). 

Ingrijire
Sol: Rodia prefera un sol neutru, bine drenat, dar suporta si solurile acide, nu este pretentioasa in privinta solului.
Lumina si amplasament:
Iubeste lumina si soarele.
Temperatura:
Minima nu mai mica de 3-4°C, pentru plantele din ghiveci, afara pot rezista si pana la -15 grade Celsius pentru o perioada scurta de timp.
Udarea
: Vara se uda destul de bine mai ales in verile foarte calde daca este plantata in ghiveci avand grija ca apa sa se scurga, sa nu balteasca. Apa prea multa poate produce imbolnavirea radacinilor, deci si a plantei. Toamna udarile se vor reduce pentru planta din ghiveci, indicat fiind sa o tinem in repaus 2-3 luni. In aceasta perioada de repaus planta isi pierde frunzele in totalitate.
Ingrasamant
: Nu este nevoie daca pamantul este nutritiv.
Daunatori
: .Este o planta destul de rezistenta la daunatori, dar poate fi atacata de musculita alba.
Inmultire
: Prin seminte si butasi semilemnificati mai mult spre erbacei. Butasii de 8-10 cm se vor planta in amestec de pamant si nisip la o temperatura de 22 grade Celsius.
Transplantare
: Daca planta este cultivata in ghiveci va recomand sa schimbati pamantul in fiecare primavara pentru o hranire corespunzatoare si pentru a nu folosi ingrasaminte. Ramificarea frumoasa si inflorirea mai bogata o puteti realiza prin tunderea ramurilor in luna februarie inainte ca planta se reintre in vegetatie. Florile apar in varfurile ramurilor tinere. Se vor indeparta si ramurile uscate. 

Sugestii: Daca iubiti plantele sub forma de bonsai rodia este una dintre cele care se preteaza pentru acest gen de cultivare. 

Observatii: Pe langa aspectul ornamental deosebit, rodia este foarte apreciata pentru fructele sale foarte bogate in vitamina C si alte substante benefice sanatatii, vitamina B, acid pantotenic, potasiu si antioxidanti . Fructele se consuma proaspete, sub forma de sucuri sau se folosesc in diverse preparate culinare. Semintele de rodie salbatica sunt folosite sub forma de condiment . 
Fructele se mai folosesc pentru obtinerea de vinuri, semintele fiind bogate in tanin.
Simbolurile fructului de rodie sunt multiple: este simbolul oficial al catorva orase din Turcia , în Israel fructul de rodie este considerat traditional si folosit în cadrul ceremoniilor, in Armenia, simbolizeaza casatoria, fertilitatea si abundenta.
Pentru poporul grec rodia are un rol important in simbolistica, ea ocupa un loc de frunte în timpul ceremoniilor de casatorie sau al funeraliilor. Tot in Grecia o alta traditie este aceea ca o rodia sa fie sparta de pamânt cu ocazia casatoriei, a Anului Nou sau la cumpararea unei case noi. Musafirul aduce o rodie în dar, aceasta este plasata lânga iconostasul casei ca simbol al norocului, abundentei, si fertilitatii.
Mai este utilizata pentru vopsirea diverselor tesaturi din bumbac sau in.
Orasul spaniol antic Granada a primit numele de la acest fruct. 

Alte specii: Bala Mursal, Meles melli, Musket Red, Paper Shell, Punica protopunica, Spanish Ruby, Vellodu, Wanderful.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu